Új jelszó kérése
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél

Hírek

2017.02.05 8:14
Napkollektor Mi a napkollektor?

Napkollektor

Mi a napkollektor?

A Napkollektor is a napenergiát hasznosítja: hőt termel.
(ellentétben a napelemmel mely elektromos áramot állít elő).
Lényegében elnyeli napsugárzást,- miközben hő fejlődik- és ezt a keletkező hőt egy közvetítő közegnek adja át.

 

Mi a különbség a sík kollektor és a vákuumcsöves kollektor között?

A sík kollektornál a napsugarak egy különleges szolárüvegen áthaladva a közvetítő oldatban elnyelődnek és hővé alakulnak át, mely az abszorber csővezetékében keringetett hőátadó anyagot felmelegíti. Az így felmelegített hőátadó anyag a továbbiakban, a közvetlenül felhasználandó vizet hőcserélőkön keresztül melegíti fel.

A vákuumcsöves napkollektor alap építő egysége a vákuumcső, ez egy 1,5 - 2 m hosszú üveg cső. Az ebben lévő réz cső, gyűjti össze a hőt. A csövekben vákuum uralkodik és így - közvetítő közeg híján - az összegyűjtött hő nem szökik el a rendszerből.

 

A sík, vagy a vákuumcsöves kollektor hatékonyabb?

A vákuumcsöves napkollektor a legjobb hatásfokkal rendelkező napkollektor fajta. Gyengébb fényviszonyoknál és hidegebb időben is hatékonyan működik. Ennek köszönhetően télen jobban teljesít a sík kollektoroknál.
Azonban erős napsütésben, déli órákban vagy nyáron a sík kollektor többet termelhet még a vákuum csöves kollektoroknál is.

 

Felhasználási lehetőségek?

- háztartási meleg víz

- épületfűtési rásegítő rendszerek

- uszodafűtési rendszerek

Milyen hatásfokkal rendelkeznek a napkollektorok?

- - Vákuumcsöves: A ráeső fény 60-70%-át hasznosítja.

- - Síkkollektorok: A ráeső fény 45-50%-át hasznosítja.

 

Mekkora a napkollektorok élettartama?

A minőségi síkkollektorok élettartama 20-30 év. A vákuumcsöveseké ennél valamivel rövidebb a bonyolultabb felépítés és magasabb hőterhelés miatt, de még nincsenek 100%-os adatok. Egyes becslések min. 20-évet mondanak.

 

Milyen előnyökkel ill. hátrányokkal bírnak az egyes kollektor típusok?

A sík kollektorok olcsóbbak, megbízhatóbbak, a tetősíkjába beépíthetőek, hosszabb a garanciaidejük, kisebb karbantartási költséggel, azonban télen kisebb hatásfokkal üzemelnek.

Vákuumcsöves kollektorok ára magasabb, de hatásfokuk télen jobb. Garanciaidejük rövidebb, magasabb hőterhelésnek vannak kitéve, ezért várhatóan a karbantartási időszak is rövidül, aminek így természetesen magasabb a karbantartási költsége. A külföldi tapasztalatok alapján a vákuumcsövek 20-25 évig károsodás nélkül üzemelnek. A csöveket és a tartályt néhány évente célszerű megtisztítani, főként ha nem alkalmazunk előzetes szűrést.

 

Mennyi idő alatt térülhet meg?

A napkollektorba fektetett összeg megtérülése sok tényező együttes függvénye. Függ az adott területre jellemző napsütéses órák számától, ezen kívül erősen függ a felhasználók számától, valamint az aktuális energia áraktól.

A meleg víz előállításának tekintetében a megtérülési idő fordítottan arányos a felhasznált meleg víz mennyiségével, tehát, minél több a melegvíz fogyasztás, annál gyorsabb a megtérülési idő. Éppen ezért ésszerű nagy felhasználással rendelkező lakóközösségek számára ezt a módszert választani.

Fűtésre használatos napkollektoros rendszer kiépítése jóval költségesebb, mint amely csupán meleg víz előállítására használatos, ebben az esetben a megtérülési idő átlagosan 10-13 évben határozható meg. Mivel a napkollektor élettartama 25-30 év, ezért a megtérülés, az élettartam felénél eléri a kívánt mértéket, a második felében a napenergia felhasználás nyereségessé válik. Ez egy hosszú távú befektetés, mely minden esetben megtérül.
Meleg víz előállítás esetén, amennyiben lakóközösségek, vagy vendéglátó ipari egység a felhasználó, tehát nagy mennyiségű a meleg vízfogyasztás, a megtérülés akár öt év is lehet.
Az itt olvasható becslések támogatás nélkül értendők. Pályázati támogatással átlagosan további 30%-al csökken a megtérülési idő.

 

Milyen részekből áll egy komplett rendszer?

- Kollektor modulok
- Tetőszerelő szett
- Csatlakozó alap szett
- Szolár szivattyú egység
- HMV tároló hőcserélővel
- Tároló tartozékok
- Szolár tágulási tartály
- Csatlakozó szett
- Fagyálló folyadék

 

Mi a tágulási tartály?

A zárt tágulási tartályok alapvető funkciója valamely nyomás alatt lévő rendszerben a nyomás értékének egy meghatározott szinten való tartása.
A fűtési rendszerekben levő víz térfogata, és nyomása, a hőmérséklet függvényében változik, melyet a tágulási tartály hivatott kiegyenlíteni, de az ivóvízhálózatban fellépő vízütés- jelenség károsító hatása is a hirtelen fellépő, óriási mértékű, pillanatnyi nyomásváltozás következménye, mely ellen egy kisméretű zárt tágulási tartállyal lehet védekezni, míg a házi vízellátó rendszerekben a vízvételezés következményeként fellépő nyomásváltozás kiegyenlítésére szolgál ez a szerelvény.

 

Mi a HMV?

A háztartási meleg víz rövidítése.

 

Mi a medencemelegítő?

Közvetlenül a medence vizét áramoltatjuk keresztül a napkollektoron, ezért nincs szükség hőcserélőre, vezérlésre, vagy egyéb tartozékra. Speciális szénkristályokkal telített polipropilén anyagának köszönhetően a solarpool napkollektor rendkívül hosszú ideig képes ellenállni a környezet, UV sugárzás és a medence víz károsító hatásainak, rendkívül magas teljesítménnyel.

 

Mit takar a Heat Pipe kompakt napkollektor?

Ezt a napkollektort speciálisan használati meleg víz előállítására kísérletezték ki. Kialakítása révén minimális veszteséggel, rövid idő alatt, nagy mennyiségű meleg vizet képes előállítani. A napenergia hasznosításának egy gyorsan megtérülő, ötletes megoldása.

 

Mekkora segítséget nyújthat a kollektor télen?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy 1 m2 napkollektorral 4-5 m2 épület fűtésére lehet hatékonyan rásegíteni. Az ilyen arányban megvalósított rendszerek március-áprilisban, illetve szeptember-októberben közel 100%-ban fedezni tudják a fűtés hőszükségletét. Természetesen a kollektorok a hideg, de derült decemberi és januári napokon is számottevő hőenergiát adnak, de ebben az időszakban döntően a hagyományos fűtési rendszerrel kell biztosítani komfortos belső hőmérsékletet

 

Bármilyen felmerült kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.
Írjon most lajos@hajduker.hu, vagy hívjon munkanapokon 9.00-17.00 között +3670-392-5704 telefonon.

Tisztelettel : Hajdu Lajos Megújuló energia tanácsadó, projekt menedzser "Álljon át az élet napos oldalára"

A napkollektor beüzemelés követően jelentősen vagy felére fog csökkenni a gáz vagy villanyszámlája. Nem rossz ajánlat , UGYE?

A kellő méretű napelem rendszer kivitelezés követően nem csak az elektromos áram lesz 0 ft. de még a fűtés számlát sem kell fizetni , a környezet védelem már csak hab a tortán.  Rezsi költség = ZÉRÓ

Webáruház készítés