Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Szavazás
Napelemet vagy napkollektort szeretnél ?
Napkollektort
Napelemet
Mindketőt
Naptár
2020. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 

Hírek

2018.04.22 13:35
Napelem tisztítás

A napelem felületének tisztasága nagy szerepet játszik a napelemek hatékonyságában. Egy koszos napelem (poros vagy havas) ugyanolyan körülmények között akár 50%-al kevesebb energiát is termelhet, mint egy tiszta.


Milyen időközönként érdemes tisztítani a napelemeket?

Amennyiben azt érzékeljük, hogy a teljesítmény az utóbbi időben csökkent vagy drasztikusan romlott, akkor mindenképpen érdemes megtisztítanunk a napelemeket. Amennyiben a napelem rendszerünkhöz data logger is van telepítve az majd jelzi nekünk ha a teljesítmény (általában 80% alá) csökken.


Hogyan és mivel végezzük a tisztítást?

Eső-, vagy por által okozott szennyeződést elég tiszta vízzel és slaggal lemosni. De mivel a napelemek általában az épületek tetején kerülnek elhelyezésre így ott körültekintőbben kell eljárnunk mint mondjuk a földi telepítésű modulok esetében. Amennyiben nem boldogulunk érdemes szakemberre bízni a műveletet. Ezek a cégek ugyanis speciális felszereléssel rendelkeznek és nem okoz nekik gondot a nagy magasság vagy az óriás felületű modulok tisztítása.

Télen a felgyülemlett havat egy egyszerű seprűvel mi magunk is le tudjuk kotorni vagy egy hosszú nyelű felmosóval. Amennyiben madárürülék kerül a napelemre attól már nehezebben, dörzsöléssel fogunk tudni csak megszabadulni. A tisztítás során legjobb a desztillált víz, vagy speciális erre a célra készített napelem tisztító folyadékot használni. A túl kemény víz ugyanis a száradást követően vízkő foltokat hagy a napelem felületén, ami szintén csökkentheti annak teljesítményét.

Webáruház készítés