Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Szavazás
Napelemet vagy napkollektort szeretnél ?
Napkollektort
Napelemet
Mindketőt
Naptár
2020. Augusztus
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 

Hírek

2020.02.08 23:05
Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére

Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére

Jár ma magánszemélyeknek is vissza nem térítendő napelem támogatás?

Igen, amennyiben tanyán élnek, ugyanis az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosít 8,23 milliárd forintot arra, hogy a magyar tanyákat felújíthassák.

Ez nem hitel, hanem valódi vissza nem térítendő támogatás, amire most nem csak vállalkozások, hanem a lakosság is pályázhat – feltéve, hogy életvitelszerűen él a modernizálni, fejleszteni kívánt tanyán.

És nem akármilyen mértékű támogatást lehet elnyerni: akár a projekt teljes költségének 95%-át is megtérítheti nekünk az állam.

Nézzük akkor a részleteket!

Kinek szól a pályázat?

Erre már a felhívás első oldalán megtaláljuk a választ, hiszen a Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései című, VP6-7.2.1.4-17 kódszámú pályázat eléggé magáért beszél.

De azért, hogy tisztább legyen a kép, nézzük meg a két konkrét célcsoportot:

  • a pályázaton indulhat természetes személy, valamint
  • települési önkormányzat is,

hogy villamos energia és vízellátás, vagy szennyvízkezelés fejlesztése céljából elinduló projektjéhez támogatást nyerjen.

A pályázat elsődleges célja, hogy azokat a tanyákat támogassa, amelyek villamos energia és/vagy vízellátási rendszere, vagy szennyvízkezelése elavult, esetleg már eleve nem megfelelően volt kiépítve, illetve az újonnan történő kivitelezések is támogatást élveznek.

A két célterület kapcsán a pályázat részletei változóak lehetnek: mi most ebben a cikkben elsősorban a természetes személyekre vonatkozó feltételekkel és lehetőségekkel foglalkozunk.

Mennyi pénzt lehet szerezni napelemre?

 

A 8,23 milliárd forintos keretösszegből 6,23 milliárd forintot tartanak fenn az önkormányzatok, és 2 milliárd forintot a természetes személyek számára.

Az utóbbi esetben a támogatás minimum 200.000 forint, legfeljebb pedig 6,2 millió forint lehet, de a különböző jellegű projektek különböző mértékben támogathatók.

  • Szennyvízkezeléssel kapcsolatos beruházásokra maximum 2 millió forint vissza nem térítendő támogatás kapható,
  • ivóvízellátással kapcsolatos projektekre szintén legfeljebb 2 millió forintot lehet nyerni,
  • és szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt villamos energia termelő rendszer (értsd: napelem rendszer) telepítésére pedig max. 4 millió forintot kínálnak.

A támogatási összeg magánszemélyek esetében legfeljebb a teljes beruházás költségeinek 95%-át fedezheti – ez nem kis mértékű segítséget jelent a tanyák tulajdonosainak, ezt beláthatjuk.

Miért van szükség erre a pályázatra?

 

A pályázat kiírói kb. 330-400 db sikeres pályázatra számítanak csak a természetes személyek részéről, és ehhez jön még a becsült 130-200 db önkormányzati pályázat.

Nem kevés beruházásra van tehát kilátás, és reménykednek is benne, hogy minél több érintetthez eljut a pályázat híre.

A cél hogy a vidék népességmegtartó képessége javuljon, valamint hogy a tanyán élők életszínvonala is emelkedni tudjon.

De pontosan mire is lehet költeni az elnyert támogatást?

Mit lehet venni a pályázaton nyert pénzből?

A felhívás alapján a következő projektekből kell legalább egyet kötelezően választania a pályázóknak:

  • Háztartási méretű szigetüzemű, vagy hálózatra kapcsolt villamos energia rendszer kiépítése: ebben benne van a napelem rendszerek telepítése is.
  • Ivóvízellátást szolgáló rendszer kiépítése, beleértve a kútfúrást, a vízbeszerző, vízkezelő, víztározó és egyéb rendszerek felállítását.
  • Szennyvízkelést és tisztítást szolgáló rendszerek telepítése.

Csak olyan projektre jár támogatás, ami még nem kezdődött meg a támogatási kérelem benyújtása előtt.

Amint ez megtörténik, saját felelősségre el lehet kezdeni a projekt megvalósítását, de tudni kell, hogy ez nem befolyásolja a pályázat elbírálását: magyarul hiába jönnek már hozzánk a kivitelezők, ettől még nem fogják gyorsabban elfogadni a pályázatunkat.

Mi kell a támogatáshoz?

Fontos, hogy a különböző beruházások esetén más és más dokumentumok benyújtása szükséges ahhoz, hogy a támogatás első részletét igényelhessük.

Hálózatra kapcsolt napelem rendszer esetén például szükséges a támogatási kérelem mellé csatolni a szolgáltató felé benyújtott igénybejelentőt.

Az első fizetési kérelemhez (ami nem az előleg), már rendelkeznünk kell a csatlakozási dokumentációval, az utolsó kifizetéshez pedig a hálózathasználati engedélyeknek is meg kell lenniük.

Látható, hogy sok esetben tehát utófinanszírozásról beszélünk, de a vissza nem térítendő támogatás ettől még mindig támogatás marad.

Hivatalosan egyébként csak annyi önerővel kell rendelkeznünk, amennyit a támogatás a projekt költségeiből nem fed le: magyarul, ha elnyerjük a 95%-os támogatást, akkor nekünk csak a maradék 5%-ról kell gondoskodnunk.

Egy példán keresztül szemléltetve: ha 2 millió forintba kerül a napelem rendszer, akkor abból nekünk mindössze 100.000 forintot kell fizetnünk, a maradék 1.900.000 forintot pedig az állami támogatásból finanszírozhatjuk.

Szigetüzemű legyen, vagy hálózatra kapcsolt napelem rendszer?

Tanyák esetében ez érdekes kérdés, de mielőtt még erre válaszolnánk, gyorsan tisztázzuk, miről is beszélünk.

  • Szigetüzemű napelem rendszer az, ami az általa megtermelt áramot akkumulátorokba tölti, és azt használja fel este, amikor a napelemek napfény hiányában nem tudnak termelni.
  • A hálózatra visszatápláló napelem rendszernél nem akkumulátorokat használ a napelem tulaj, hanem a megtermelt, de fel nem használt energiát gyakorlatilag „eladja” a szolgáltatónak. Este, amikor nincs napfény, akkor pedig fordul a kocka, és a napelem tulaj fog áramot venni a szolgáltatótól. A szaldós elszámolásnak köszönhetően a kettő összeg (amit a szolgáltató és a felhasználó fizet) kiváltja egymást.

Mindkét rendszernek vannak előnyei és hátrányai, és bár Németországban az akkumulátoros rendszerek a népszerűbbek, Magyarországon más a helyzet.

Itthon a hálózatra visszatápláló napelemeket ajánljuk, mivel Európában egyedülálló módon nálunk elérhető a fentebb kifejtett szaldós elszámolás lehetősége, aminek köszönhetően a megtérülés jobb, mint a szigetüzem esetén.

Szigetüzemű rendszernél ugyanis számolni kell az akkumulátorok rövid élettartamával, és a költséges cserékkel – ilyenre hálózatra kapcsolt esetben ugye nincs szükség.

Szigetüzemű rendszert csak akkor javasolunk ügyfeleinknek, ha nincs rá mód, hogy a hálózatra kapcsolódjon a háztartás – ez tanyák esetében néha előfordul, ezért is emeli ki ezt a lehetőséget a pályázat is.

Te szeretnél élni a 95%-os állami támogatás lehetőségével ?

Akkor kérj tőlünk árajánlatot napelem rendszerre most! http://www.hajduker.hu/cpg/423614/Arajanlat-Napelem

Webáruház készítés