Új jelszó kérése
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél

Sziget üzemű NAPELEM rendszerek

Fő kategória >MEGÚJULÓ ENERGIA: NAPELEMEK >Sziget üzemű NAPELEM rendszerek

Ahol nincsen a közelben villamos hálózat vagy a fogyasztás mértékéhez képest túlságosan bonyolult volna az ahhoz való kapcsolódás, szigetüzemű energiatermelő rendszert lehet kialakítani. Az önálló rendszerben való működés a napelemes rendszerek alapvető feladata. Egyszerűen, csendesen és megbízhatóan képesek ellátni egy tanya vagy gazdasági épület energiaigényét.

Hálózati kapcsolat nélkül csakis annyi energiát tudunk felhasználni amennyit a rendszerünk megtermelt, mondhatni folyamatos visszajelzést kapunk energiafogyasztásunk alakulásáról. Ez szinte automatikusan fogyasztásunk csökkenését, az energiatudatosság megerősödését hozza magával.


Sorrend:

Szigetüzemű napelem RENDSZER kivetelezés 1,2 kW (sziget1_2KW)   [KÖZKEDVELT TERMÉK]
Szigetüzemű napelem RENDSZER kivetelezés 1,2 kW

Tartozék:

1 db 245W kristályos napelem
1 db töltésvezérlő (ST-20)
2 db solar akku 100 Ah (EB-96051)
1 db 1200 W inverter (SW-1200)
2 pár akkusaru

szerelési egység csomag

kivitelezés

 

Raktárkészlet:  1 db
380 000 Ft
  Szigetüzemű napelem RENDSZER kivetelezés 1,2 kW 2 napelemmel

Tartozék:

2 db 245W kristályos napelem
1 db töltésvezérlő (ST-20)
2 db solar akku 100 Ah (EB-96051)
1 db 1200 W inverter (SW-1200)
2 pár akkusaru

szerelési egység csomag

kivitelezés

 

Raktárkészlet:  1 db
550 000 Ft
Szigetüzemű napelem RENDSZER kivetelezés 2 kW (sziget2KW)   [KÖZKEDVELT TERMÉK]
Szigetüzemű napelem RENDSZER kivetelezés 2 kW

 

Tartozék:

 

4 db napelem 250 v polikristályos

4 db akuumlátor 100A (solar)

1 db inverter 2 kW (SZIGET ÜZEMŰ)

2 db töltés vezérlő

szerelési egység csomag

kivitelezés

 

Raktárkészlet:  1 db
1 012 000 Ft
Napelem 3,5 kW szigetüzemű rendszer kivitelezés (sziget3_5KW)   [LEG NÉPSZERŰBB]
Napelem 3,5  kW szigetüzemű rendszer kivitelezés

 

Tartozék:

12 db  napelem 250 W

4 kW INVERTER, (2x2 kW)

4 DB TÖLTÉSVEZÉRLŐ,

6 DB AKKUMLÁTOR

szerelési egység csomag

kivitelezés

 

Raktárkészlet:  1 db
1 235 900 Ft

Sorrend:

Felépítés és költségek

A szigetüzemű napelemes rendszerek esetén a napelemek által megtermelt energiát akkumulátorokban tároljuk. Az akkumulátorok töltését illetve kisütését a töltésvezérlő irányítja, ezen felül kisfeszültségű (12–24 V) fogyasztók áramellátását is biztosítja. Egy inverter segítségével az akkumulátorok által biztosított egyenáramot 230 V, 50 Hz-es váltakozó árammá tudjuk transzformálni, amellyel a legtöbb elektromos fogyasztó működtethető.

Egy szigetüzemű napelemes rendszer költségei egységnyi hasznosított energiamennyiségre vonatkoztatva 50-75%-kal magasabbak, mint egy hálózatra tápláló rendszer esetén. Ez az akkumulátor telep költségeinek és a tárolókapacitás korlátozott méretének eredménye. A hálózati kapcsolattal kiépített napelemes rendszer tehát olcsóbb, és egy gyorsabban megtérülő beruházás.

Írjuk össze a fogyasztókat!

Ha szigetüzemű napelemes rendszert szeretnénk megvalósítani, a villamos fogyasztók összeírásával és fogyasztási szokásaink számszerűsítésével kell kezdenünk a tervezést. Készítsünk egy listát, amelyben minden fontosabb, nagyobb teljesítményű villamos fogyasztónk szerepel az általuk igényelt teljesítménnyel és a várható működési időkkel együtt. A teljesítményeket (Watt) és az üzemidőket (óra/hét) tételenként összeszorozva majd ezt összegezve megkapjuk, hogy várhatóan mekkora energiafogyasztásra lehet számítani (Wh/hét).

Már ennél az összeírásnál kiderül, melyek a sok energiát igénylő nagy fogyasztók. Érdemes újra átgondolni, mi az, amit minden körülmények között működtetni szeretnénk (pl. világítás, számítógép) és mely fogyasztókat lehet időszakosan nélkülözni. Nagy teljesítményű fogyasztók esetén érdemes elgondolkozni azon is, hogy helyettesíthetőek-e másféle energiaforrásról üzemelőkkel (pl. villanybojler napkollektorral) vagy alkalomszerű használatuk alatt elláthatja-e őket egy benzines aggregátor.
 Fontos, hogy a szigetüzemű napelemes rendszert a várható legnagyobb teljesítményre kell méreteznünk. Magas energiafogyasztás és nagy várható teljesítményfelvételek esetén igen magas költségekre kell tehát számítani.  Fogyasztási szokásaink ésszerű alakításával azonban kisebb és olcsóbb napelemes rendszer is elegendő lesz.

Méretezési évszak és áthidalási idő

El kell továbbá döntenünk, hogy egész évben vagy csak például a nyári hónapokban szeretnénk használni a rendszert. A napelemek elhelyezésére szolgáló felület dőlésszögének, tájolásának és a méretezési időszak napsugárzási energiahozamának ismeretében meghatározható, mekkora napelemfelületre van szükségünk.

Borús idő esetén a napelemek nem vagy csak alig termelnek energiát. Ekkor az akkumulátorokról üzemeltetjük az elektromos berendezéseket. Ha az ember igyekszik takarékosan gazdálkodni, csak a kiemelt fontosságú fogyasztókat üzemelteti ezekben az időszakokban. Gondoljuk tehát végig, mekkora energiaigényt jelentenek ezek a berendezések és milyen hosszú legyen az az időszak, amelyet kizárólag akkumulátoros üzemben át szeretnénk hidalni (pl. 3 nap). Ezek alapján meghatározható legalább mekkora akkumulátor telepre van szükségünk. Az energia átalakításának és tárolásának veszteségeit figyelembe véve azonban érdemes a szükségesnél nagyobb kapacitást beépítenünk. Az akkumulátorok élettartamára jó hatással van, ha szobahőmérsékleten vagy legalább temperált térben tudjuk elhelyezni őket.

Kisfeszültségen takarékosabb

A modern elektronikai berendezések (laptop, mobiltelefon) illetve a kis fogyasztású világítótestek (LED-ek) alacsony feszültségű egyenáramot igényelnek. Mivel a szigetüzemű napelemes rendszerek akkumulátortelepei is 12–48 V feszültségen működnek érdemes kisfeszültségű hálózatot kiépíteni az erre alkalmas fogyasztók számára. A kisfeszültségű hálózat áramforrása a napelem töltésvezérlő lesz. Így megtakaríthatjuk a 230 V váltakozó árammá alakítását, majd a visszaalakítás veszteségeit. Ideális esetben az invertert csak a nagyobb fogyasztók használata esetén kell bekapcsolni.

 Ha pontosabban érdekli milyen rendszer volna megfelelő Önnek, kérje egyedi árajánlatunkat!
A tervezett fogyasztási adatok alapján valószínűségi elemzést készítünk a rendszer várható működéséről.


Webáruház készítés